pavučinec kafrový
Cortinarius camphoratus (Fr.) Fr. 1838
Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: pavučincovité (Cortinariaceae)
Synonyma
Cortinarius amethysteus (Schaeff.) Quél.
Cortinarius amethystinus Quél. 1886
Cortinarius hircinus Fr. 1838
Stručný popis
Klobouk je 40–100 mm široký, nejprve polokulovitý s podehnutým okrajem, později nízce sklenutý nebo rozprostřený. Pokožka klobouku je v mládí bělavá, nafialovělá, vláknitá, hedvábně lesklá, později od středu hnědookrová, vrostle vláknitá. Pavučinka je bělavá, našedlá.
Lupeny jsou v mládí fialové, později rezavě hnědé.
Třeň je válcovitý nebo kyjovitý, 40–100 x 10–25 mm, nafialovělý, bělavě (stříbřitě) vláknitý, později žloutnoucí.
Dužnina je bělavá nebo modrofialová, postupně od báze špinavě nažloutlá, nakonec jednotně okrově žlutá. Vůně je většinou silná, zatuchlá (spálená rohovina, acetylen), nepříjemná. Chuť je někdy trochu nahořklá.
Makrochemické reakce: KOH – podle Consiglio a kol. (2005) v dužnině hnědá.
Exsikát je bělavý nebo světle žlutohnědý.
Výtrusy jsou eliptické nebo mandlovité, 9–11 x 5–6 µm, jemně bradavčité.
Výskyt
Roste od srpna do října, v jehličnatých pod smrky a jedlemi.
Kuchyňské využití
Je nejedlý.
Poznámky k systematice
Myko: Cortinarius amethysteus a Cortinarius amethystinus jsou synonyma pro Cortinarius camphoratus (Fr.) Fr.
Autorství obrázků: Oldřich Jindřich