kyjanka Gréletova
Clavaria greletii Boud. 1917

Říše: houby (Fungi)
Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třída: rouškaté (Agaricomycetes)
Řád: pečárkotvaré (Agaricales)
Čeleď: kyjankovité (Clavariaceae)
Rod: kyjanka (Clavaria)
Stručný popis
Plodnice vyrůstají obvykle jednotlivě nebo v malých skupinách. Jednotlivé plodnice jsou válcovité nebo kyjovité, 20–100 x 2–5 mm, štíhlé a protáhlé, nevětvené, někdy zploštělé s podélnou rýhou, v dospělosti duté, v mládí až černé, později šedě vybledající, šedomodré, šedohnědé. Na bázi mají krátký a tenký, od plodné části rozlišený tmavší třeň. Dužnina je křehká, šedá. Vůně je nevýrazná, případně dle Hagara (2014) připomíná vůni syrových brambor. Chuť je mírná. Výtrusný prach je bílý.
Výtrusy jsou široce eliptické, téměř kulovité, 7–9 (10) x 6–8 µm, obvykle hladké, vzácně s několika většími bradavkami. Bazidie jsou 4výtrusé, s přezkou.
Výskyt
Roste velmi vzácně, od září do listopadu, v trávě a mechu, na loukách i v lesích. Upřednostňuje vápnité půdy.
Možná záměna
Velmi vzácná kyjanka černohnědá, která roste na spáleništích, (Clavaria atrofusca) má menší eliptické výtrusy.
Kuchyňské využití
Je nejedlá.
Autorství obrázků: Tomáš Chaluš
Literatura
Špinar P. (2020): Vzácné houby Táborska. Nakladatelství OSSIS, Tábor. | ||
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Clavaria greletii – kyjanka Gréletova |