Atlas hub / Nálezy

pečárka nepříjemná
Agaricus bernardii Quél. 1878

Říše: houby (Fungi)

Kmen: stopkovýtrusné (Basidiomycota)

Třída: rouškaté (Agaricomycetes)

Řád: pečárkotvaré (Agaricales)

Čeleď: pečárkovité (Agaricaceae)

Rod: pečárka (Agaricus)

Synonyma

Agaricus bernardiiformis Bohus 1975

Agaricus campestris subsp. bernardii (Quél.) Konrad & Maubl. 1937

Agaricus ingratus (F.H. Møller) Pilát 1951

Agaricus maleolens F.H. Møller 1952

Agaricus robynsianus Heinem. 1957

Fungus bernardii (Quél.) Kuntze 1898

Pratella bernardii (Quél.) Quél. 1888

Psalliota bernardii (Quél.) Quél. 1879

Psalliota ingrata F.H. Møller 1950

Popis

Klobouk je široký 80–200 mm, masitý (dužnina ve středu klobouku může být vysoká přes 30 mm), nejprve polokulovitý s dlouho podvinutým okrajem, později ploše sklenutý. Pokožka klobouku je bílá nebo našedlá, (zejména za sucha) od středu políčkovitě rozpukává.

Lupeny jsou husté, poměrně nízké, u třeně volné, nejprve růžové, nakonec až černo hnědé.

Třeň je masitý, 30–80 x 20–40 mm, zavalitý, často vzhledem k mohutné plodnici poměrně krátký, bělavý nebo našedlý, s odstávajícím prstenem.

Dužnina je masitá, tuhá, bílá, na řezu rychle růžovějící nebo červenající, zejména nad lupeny a ve třeni, později zrůžovělá či červená místa zhnědnou. Za čerstva dosti nepříjemně páchne po karbolu nebo močovině.

Výtrusný prach je purpurově hnědý.

Výtrusy jsou eliptické, 5,5–7,5 x 4,5–6 µm.

zralé výtrusy H2O

Výskyt

Roste od května do října, zpravidla po deštích, v posledních letech dosti hojně. V České republice ji najdeme téměř výhradně podél cest a chodníků ošetřovaných v zimě solením, jejím původním biotopem jsou totiž zasolené mořské duny.

Na Slovensku je chráněným druhem.

Kuchyňské využití

Dle některých autorů je jedlá, její nepříjemný pach se tepelnou úpravou údajně ztrácí. Může však způsobovat zažívací problémy a proti jejímu využití v kuchyni svědčí i výskyt poblíž chemicky ošetřovaných (často frekventovaných) komunikací.

foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal foto Karel Tejkal

Poznámky k systematice

Česky také pečárka Bernardova.

Autorství textů: Karel Tejkal, Martin Bartůšek
Autorství obrázků: Karel Tejkal

Literatura

Kibby G. (2021): Mushrooms and Toadstools of Britain & Europe, Vol. 3. 1st Edition.
Agaricus bernardii
Hagara L. (2014): Ottova encyklopedie hub, Ottovo nakladatelství, Praha
Agaricus bernardii – pečárka Bernardova
Borovička J. (2007): Poznámky k ekologii pečárky Bernardovy - Agaricus bernardii Quél. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 1/2007.
Agaricus bernardii – pečárka Bernardova
Antonín V. (2006): Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha
Agaricus bernardii – pečárka Bernardova
Hagara L., Antonín V., Baier J. (2005): Houby. Aventinum, Praha
Agaricus maleolens – pečárka nepříjemná
Karel Peroutka (2002): Pečárka herinková - Agaricus maleolens Moell. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 2/2002.
Agaricus maleolens – pečárka herinková
Jiří Hlaváček (2001): Vzácné, kritické a nové taxony pečárek (Agaricus) I. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3-4/2001.
Karel Peroutka (2001): Pečárka (žampion) herinková - Agaricus maleolens Moell. Česká mykologická společnost. Mykologický sborník 3-4/2001.